ארץ חפר

מה מסתתר מתחת לרגליים שלנו?

גתות, קברים, גולגולות וחרבות — חלק מהממצאים הארכיאולוגיים הכי מסקרנים בארץ התגלו לא בשטח פתוח, אלא ממש מתחת לאתרים שבהם אנחנו שותים קפה, מתרחצים בים או מסתובבים בכפכפים. קבלו סקירה של כמה מקומות כאלה לקראת עליית העונה החדשה של ארץ חפר

זה שאנחנו "ארץ חפר" — ושבכל פעם שנפיל מטבע על הרצפה היא תיפול על אתר ארכיאולוגי עלום — את זה אנחנו כבר יודעים. ובכל זאת, כשאומרים לנו "ארכיאולוגיה", אנחנו שוכחים לפעמים שהיא ממש כאן: שבאותם המקומות שבהם אנחנו חיות וחיים את חיינו המודרניים — בונים בתים, יוצרים, קונים, מוכרים או יוצאים למסע — חיו גם לפנינו אנשים שעשו דברים דומים להפליא. וכמו שמראה הסדרה החדשה, הם גם התמודדו עם אותם אתגרים.

שוק הפשפשים

הרהיטים העתיקים של שוק הפשפשים ביפו נראים לפתע חדשים מאוד כשמבינים שמתחת לרחובות השוק האהוב התגלו שש שכבות שונות של התיישבות אנושית – מהתקופה ההלניסטית (בערך מהמאה השלישית לפני הספירה) ועד לימי המנדט. בין היתר נמצאה שם גת ביזנטית להכנת יין עם רצפת פסיפס עדינה (מהמאה החמישית בערך), ולא רחוק משם נמצאו תותח, כדורי ברזל, ואפילו עצמות אדם בבאר. הסברה היא שמדובר בעדות לקרבות של צבא נפוליאון מול האימפריה העות'מאנית.

חוף אשקלון

מה קורה כשהחול בחוף הים מתחיל להצטמצם? גריעת חול בחוף הים האשקלוני גרמה במפתיע לקריסה של חלק מהחומות העתיקות. החופרים הופתעו לגלות שהחומות בנויות על החול ולא על סלע, והקריסה שלהן חשפה את מה שהוסתר תחתן: בין הממצאים המיוחדים היו שני ארונות קבורה רומיים (סרקופגים) עשויים שיש שעליהם תבליטים מרהיבים וממצא נדיר של קבר מהמאות הראשונות לספירה הכולל חדר שבו ציורי קיר צבעוניים, שבאורח פלא שרדו אלפיים שנה.

פארק הירקון, רמת גן

בקצה הדרומי של פארק הירקון, על גבול רמת גן, נמצא תל גריסה. זהו תל קטן שבו התגלו שרידי כבשן לייצור כלי חרס שפעל לפני כ־3,700 שנה. הכבשן, ששרד ונשאר במצב די טוב, מעיד על כך שממש בתחומי המטרופולין המודרני הסואן, גם לפני אלפי שנה, אנשים חיו, עבדו והכינו קנקנים, קערות וצלחות. אפשר לומר שמדובר באזור תעשייה קדום.

הפיר של מערכת המים, תל גריסה (cc-by- ORI)\ ויקיפדיה

חוף דדו בחיפה

באזור שנראה רגיל לגמרי – חוף ים עירוני עם טיילת – נמצאה באר ניאוליתית, כלומר פרה־היסטורית. הבאר בנויה מענפים ואבנים, וכיום היא נמצאת בתוך הים, בגלל שהחוף "הלך אחורה" עם השנים.

מדובר בבאר בת 7800 שנה, מהעתיקות בעולם, ועוד יותר מדהים מזה – היא עשויה מעץ, חומר מתכלה שבדרך כלל אינו שורד כל כך הרבה זמן, ובייחוד לא בתוך הים.

כיכר החתולות ומגרש הרוסים בירושלים

אחרי שהייתה ידועה כמקום שאליו יוצאים בלילה כל הנערים האבודים, כיכר החתולות בירושלים נראית היום כמו מקום רגוע. גם מגרש הרוסים התחדש — עם הבניין החדש של בצלאל ועם מתיחת פנים.
אבל למטה, בחפירות שבוצעו בסמוך, נמצאו מאות אבני בליסטראות (כדורי אבן שנורו ממכונות מלחמה), לצד ראשי חצים, חניתות ומכונות ירי עתיקות.
הכול שייך לקרב על ירושלים בחורבן בית שני. למעשה, באזור מגרש הרוסים מניחים שנמצאת אחת הנקודות שבהן פרצו הרומאים את החומה השלישית של העיר. ממש ליד המשטרה.

מרינה הרצליה

לא רחוק ממרינה הרצליה נמצא תל מיכל, גבעה שקטה עם נוף מהמם לים, ומתחתיה – עיר נמל פיניקית. הפיניקים, עם ימי שהגיע מהאזור שבו נמצאת לבנון היום, סחרו בכל הים התיכון והקימו מושבות חוף כמו זו בהרצליה. בתל נמצאו חדרי פולחן, מבנים מהתקופה הרומית ומגדל שמירה מהתקופה הערבית הקדומה.

תמונה ראשית: צילום יאיר יעקב

Model.Data.ShopItem : 0 8

עוד בבית אבי חי