הסדרה "עשרת הדברות" בוחנת את עשרת החוקים הבסיסיים ביותר של הדת היהודית ואת משמעותם העמוקה לחיינו, דרך חייו האישיים של רונאל פישר וחייהן של דמויות שונות שהוא פוגש. פישר פותח דיון מחודש, אישי ופילוסופי, בערכי העולם היהודי ומתמקד בכל פרק בסיפור אישי מסוים.
ז'אנר: דוקומנטרי | ישראל 2005 | 40 דקות | עברית | בימוי: יורם זק
תקציר:
הסדרה 'עשרת הדיברות' בוחנת את עשרת החוקים הבסיסיים ביותר של הדת היהודית ואת משמעותם העמוקה לחיינו, דרך חייו האישיים של רונאל פישר וחייהן של דמויות שונות שהוא פוגש. פישר פותח דיון מחודש, אישי ופילוסופי, בערכי העולם היהודי ומתמקד בכל פרק בסיפור אישי מסוים המתאים לדיבר, ובשיחה עליו עם הפסיכולוגית איריס רייצס. רייצס מנתחת איתו את האירועים ומנסה להבין מהיכן נובעות תפיסות העולם שלו ושל המשתתפים.
פישר מצליח להגיע לרגעים של אינטימיות וגילוי לב פשוט ועמוק המעורר הזדהות מיידית. אישיותו המיוחדת מקרינה על אופי התכנית - עורך דין, עיתונאי, מפורסם – ומגמגם כבד. נושא הגמגום מעסיק מאוד את פישר וקשה להתעלם מההקבלה לדמותו של משה רבנו שקיבל את עשרת הדיברות והיה כבד פה וכבד לשון...
הדיבר "כבד את אביך ואת אמך" לכאורה פשוט ומובן וחסר קונפליקטים. אך רונאל פישר בוחן אותו כאָב החש רגשות אשמה כלפי ילדיו, כמי שאינו מקיים את תפקידו נאמנה. הוא מוצף גם בזיכרונות ילדות קשים הקשורים לאביו, ומברר לעומק את סוגיית האבהות. האם תמיד יש לכבד את האב?
הסיפור הטרגי של משה בסו (שמו
הדמות היחידה שהצליחה בתקופת המאסר להקל על ייסוריו ולאפשר לו מקום של תשובה ויכולת התמודדות עם המעשה הנורא, היה החונך שלו בבית הכלא, שהראה לו כיצד הדת יכולה להיות מקור של נחמה והתמודדות עם חטאים ואובדן.
השופט בדימוס שלמה שהם טוען שכדי שילד יוכל לכבד את אביו, צריך שתהיה הדדיות גם מצד האב, אך אם האב לא עושה זאת, אסור לילד להחליט 'להעניש' אותו, ועליו למצוא פתרונות מקובלים. איריס הפסיכולוגית משוחחת עם רונאל פישר על השפעת האב המאצ'ואיסט על נפש הילד, ועל הקושי החברתי לשנות את הנורמות המצ'ואיסטיות ולרכך את דמות האב.