רש"י, רבי שלמה יצחקי, היה תלמיד חכם יהודי צרפתי, נחשב לגדול מפרשי התנ"ך והתלמוד, והראשון שעשה זאת באופן כמעט מקיף. החלק הראשון מוקדש לדמותו של רש"י, לחייו ולתרומתו לפירושי התנ"ך. החלק שני מוקדש לשימוש בפירוש רש"י היום בכלל ובבתי הספר בפרט.
(קטע מתוך הפרק על הבעל שם טוב)
ז'אנר: תוכנית אירוח | ישראל 2007 | 45 דקות | בימוי: רובי פודגור | הפקה: שידורי קשת
תקציר:
הסדרה 'המהפכנים' מספרת את סיפור חייהם ומפעלם של גדולי האומה, שחוללו שינוי ומהפכה בעולם היהודי. גיבורי הסדרה נבחרו מתקופות שונות ומתחומי עשייה שונים, מאברהם אבינו ודוד המלך ועד זיגמונד פרויד, ברוך שפינוזה או רחל המשוררת. המנחה, קובי אריאלי, מארח בכל פרק מומחים המסייעים לו להבין את הדמות הנדונה ולעמוד על ייחודה.
כתב רש"י |
רש"י, רבי שלמה יצחקי, היה תלמיד חכם יהודי צרפתי, נחשב לגדול מפרשי התנ"ך והתלמוד, והראשון שעשה זאת באופן כמעט מקיף.
לפרק על רש"י שני חלקים:
בחלק הראשון המוקדש לדמותו של רש"י, לחייו ולתרומתו לפירושי התנ"ך, מתארחים פרופ' אברהם גרוסמן, ד"ר צביה ולדן ויעקב עמידרור. פרופ' גרוסמן, הביוגרף של רש"י ומחבר הספר 'רש"י', מספר על חייו של רש"י ועל הסיבות שהובילו אותו לכתוב פירוש לתנ"ך. הוא מספר כי רש"י שאף ליצור אחדות בקהילה, ולהתוות דרך התמודדות עם הנצרות הסובבת. ולדן מסבירה שאפשר וצריך לקרוא את התנ"ך ללא פירוש רש"י כדי להגיע לפירוש עצמי ('קריאה יחפה'), אבל לאחר הקריאה הראשונית מומלץ ואף רצוי לקרוא פירושים אחרים, בעיקר את רש"י שמצליח לעורר בטקסט רבדים עמוקים יותר. ולדן אוהבת שרש"י מביא ריבוי של דעות בפרשנות שלו, וכאשר הוא לא יודע משהו, הוא כותב זאת בענווה.
בחלק שני המוקדש לשימוש בפירוש רש"י היום בכלל ובבתי הספר בפרט, מתארחים אריאלה ידגר, יצחק בצרי, נויה שגיב ויעקב עמידרור. שגיב מספרת כיצד מתנהלים לימודי התנ"ך בכיתות ובאילו דרכי לימוד מגוונות ניתן לסייע לתלמידים להבין את התנ"ך ואף לאהוב אותו. ידגר מספרת על הפרשנים הרבים שקמו אחרי רש"י, בכור הפרשנים. היא מסבירה ששיטת הפירוש השתנתה עם הדורות; ידע מילולי שהתפתח עם הזמן נתן משמעות אחרת למילים.