השופט פרופ' חיים (הרמן) כהן היה משפטן ישראלי, כיהן כשר המשפטים, כפרקליט המדינה, כיוועץ המשפטי לממשלה וכמשנה לנשיא בית המשפט העליון, והיה חתן פרס ישראל למדעי המשפט בשנת תש"ם. בחלק הראשון, המוקדש לאופיו המיוחד ולפן האישי והמוסרי של כהן, משתתפים נכדתו, שרית
(קטע מתוך הפרק על הבעל שם טוב)
ז'אנר: תוכנית אירוח | ישראל 2007 | 45 דקות | בימוי: רובי פודגור | הפקה: שידורי קשת
תקציר:
הסדרה 'המהפכנים' מספרת את סיפור חייהם ומפעלם של גדולי האומה, שחוללו שינוי ומהפכה בעולם היהודי. גיבורי הסדרה נבחרו מתקופות שונות ומתחומי עשייה שונים, מאברהם אבינו ודוד המלך ועד זיגמונד פרויד, ברוך שפינוזה או רחל המשוררת. המנחה, קובי אריאלי, מארח בכל פרק מומחים המסייעים לו להבין את הדמות הנדונה ולעמוד על ייחודה.
השופט פרופ' חיים (הרמן) כהן היה משפטן ישראלי, כיהן כשר המשפטים, כפרקליט המדינה, כיוועץ המשפטי לממשלה וכמשנה לנשיא בית המשפט העליון, והיה חתן פרס ישראל למדעי המשפט בשנת תש"ם.
הפרק על השופט חיים כהן מחולק לשני חלקים.
בחלק הראשון, המוקדש לאופיו המיוחד ולפן האישי והמוסרי של כהן, משתתפים נכדתו, שרית אושרי, האסיר לשעבר עמוס ברנס וחברת הכנסת זהבה גלאון. כולם מתארים אותו כשופט שנלחם על דעותיו, גם כשלא היו פופולריות. הוא עמד פעמים רבות בדעת מיעוט, אך הוא החזיק בדעה זו באיתנות ולא מש ממנה אלא אם נחשף לאמת אחרת. ברנס, שהורשע ברצח ונידון למאסר עולם, מספר כי כהן היה בין השופטים שהרשיעו אותו, אך כאשר הוא הבין שנפלה טעות במשפט הוא הגיע לכלא בכבודו ובעצמו, התנצל וניסה לסייע בשחרורו. לאחר השחרור הם נשארו בקשרי ידידות.
בחלק השני המוקדש לפן המקצועי של כהן כשופט בישראל, משתתפים ד"ר חיים שיין, עורכת הדין אורנה לין וחברת הכנסת זהבה גלאון. שיין ולין מציינים את כהן כמי שהוביל את נושא זכויות הפרט. לין מציינת כי אף שכהן היה שופט קפדן ודקדקן, במקרים שבהם נשללה זכות הפרט הוא לא אכף את החוק או לא תמך בו. כהן לא היה נוכח במשפט אייכמן משום שהוא התנגד עקרונית לעונש מוות.
שלושת האורחים מספרים כיצד התמודד כהן עם היותו לעתים קרובות בדעת מיעוט, ומשרטטים את מעגלי השפעתו על מערכת המשפט עד היום. בעקבות השואה הייתה לכהן "התחשבנות" עם הדת והוא היה אפיקורוס, אך הוא ניהל כל העת דיאלוג עם הדת והתמודד עם היהדות תוך בקיאות מרשימה במקורותיה.