הסדרה "עשרת הדברות" בוחנת את עשרת החוקים הבסיסיים ביותר של הדת היהודית ואת משמעותם העמוקה לחיינו, דרך חייו האישיים של רונאל פישר וחייהן של דמויות שונות שהוא פוגש. פישר פותח דיון מחודש, אישי ופילוסופי, בערכי העולם היהודי ומתמקד בכל פרק בסיפור אישי מסוים.
ז'אנר: דוקומנטרי | ישראל 2005 | 40 דקות | עברית | בימוי: יורם זק
תקציר:
הסדרה 'עשרת הדיברות' בוחנת את עשרת החוקים הבסיסיים ביותר של הדת היהודית ואת משמעותם העמוקה לחיינו, דרך חייו האישיים של רונאל פישר וחייהן של דמויות שונות שהוא פוגש. פישר פותח דיון מחודש, אישי ופילוסופי, בערכי העולם היהודי ומתמקד בכל פרק בסיפור אישי מסוים המתאים לדיבר, ובשיחה עליו עם הפסיכולוגית איריס רייצס. רייצס מנתחת איתו את האירועים ומנסה להבין מהיכן נובעות תפיסות העולם שלו ושל המשתתפים.
פישר מצליח להגיע לרגעים של אינטימיות וגילוי לב פשוט ועמוק המעורר הזדהות מיידית. אישיותו המיוחדת מקרינה על אופי התכנית - עורך דין, עיתונאי, מפורסם – ומגמגם כבד. נושא הגמגום מעסיק מאוד את פישר וקשה להתעלם מההקבלה לדמותו של משה רבנו שקיבל את עשרת הדיברות והיה כבד פה וכבד לשון...
הדיבר "לא תישא את שם ה' לשווא" נקשר בעיני פישר לאנשים שתופסים את תפקידו של הקב"ה - מדברים בשמו ומתיימרים לעזור לאנשים במצוקה בכל מיני לחשים ומעשי ניסים. למשל, מקובלים. בשיחה עם הפסיכולוגית הוא מדבר על הצורך שלנו להזדקק למקורות תמיכה חיצוניים. האם זה מוסרי לפנות לאלוהים רק כאשר אנחנו בשעת קושי ומשבר? את התשובה לשאלה זו הוא מחפש בשני מקומות: בקברו של הבבא סאלי, לשם מגיעים אנשים פשוטים, קשי יום, המשליכים את כל יהבם על הצדיק שזכויותיו יגנו עליהם. חלקם באים מדי יום וחלקם לא, אך לכולם משותפת האמונה בצדיק שיכול לפתור כל צרה וצוקה. האם הצדיק הפך להיות תחליף לאלוהים?
המקום השני הוא תכנית הרדיו של נתנאל כהן ברדיו "לב הקבלה". זוהי תכנית ייעוץ שאליה פונים מדי יום אנשים קשי יום בשאלות הרות גורל הקשורות לזוגיות, לילדים ועוד. הוא מוצא את התשובות בספר הזוהר בעזרת כל מיני חישובים ומספרים, ומייעץ להם מה לעשות באופן קונקרטי. הפונים אליו מאמינים בו והולכים אחריו בעיניים עצומות.
כדי להבין לעומק תופעה זו, רונאל משוחח עם השופט לשעבר שלמה שוהם שרואה שתי סכנות: האחת, שהאדם מפסיק לחפש את התשובות בתוך עצמו ופונה למצוא אותן מחוצה לו. סכנה נוספת היא שהצדיק שאליו פונים עלול להשתכר מהכוח הרב הניתן בידיו ולהרגיש כאלוהים. עליו תמיד לזכור שתפקידו הוא לעזור לאנשים, ומלאכתו נעשית לשם כך ולא למען שמו. שלמה שהם מאמין שכל אדם יכול לפנות ישירות לקב"ה ולא דרך מתווכים.
רונאל פישר מתקומם על עצם הפנייה לאלוהים או לעזרה אחרת, ומרגיש אשמה כאשר הוא פונה רק בשעת קושי. איריס הפסיכולוגית מסבירה שבעת צרה אדם נשען על מי שמשמעותי לו בחייו, ולכן כאשר אדם פונה לאלוהים בשעת משבר הוא מבטא בכך את נוכחותו התמידית של האל בחייו, גם אם רוב הזמן היא נסתרת.