הסופרת הישראלית שפרה הורן יוצאת למסע שורשים מפותל בעקבות הגברים במשפחתה. היא מגלה כי השתיקות הארוכות שליוו את ילדותה כיסו על סודות שונים הקשורים למוצאה הבוכרי, להיותה צאצאית לאנוסי משהד ולקשר שלה ליהודי אודסה.
(מתוך הפרק על גבי גזית)
ז'אנר: דוקומנטרי | ישראל 2009 | 50 דקות |בימוי: אבי המי
הפקה: צפריר קוחונובסקי, מירי עזרא, אסף גיל, טי.טי.וי הפקות בע"מ
תקציר :
"מי אתה חושב שאתה?" היא השאלה העומדת במרכזה של סדרה דוקומנטרית בת שישה פרקים, ומסתבר שהתשובה לה אינה ידועה מראש. במהלך מסע אל עברם המשפחתי מגלים גיבורי הסדרה, כולם דמויות מוכרות היטב בציבור הישראלי, באיזה אופן עיצבה ההיסטוריה המשפחתית שלהם, שעד לצילומים לא היו מודעים לה, את אישיותם ואת זהותם כיהודים. הנחת היסוד העומדת מאחורי הסדרה היא, שההיסטוריה הפרטית נושקת להיסטוריה הלאומית, ועל כן הסיפורים המשפחתיים פותחים סדק הצצה אל מעבר לפרטי - אל העבר המשותף הלאומי–יהודי, ויכולים להאיר סוגיות ואירועים היסטוריים מרתקים. כל פרק בסדרה מוקדש לדמות אחת היוצאת למסע חוצה גבולות שסופו אינו ידוע לה, המבוסס על עבודת תחקיר מקיפה בארץ ובעולם. המסע האמיתי מתחיל לעיני המצלמה, ומתנהל כמו בחקירה בלשית. הגיבור עובר מתחנה אחת למשנה, ובכל אחת מהן מגלה מידע נוסף, עד שנחשף לפניו סיפורו המשפחתי במלואו והוא מגלה מי הוא ומהם שורשיו.
הסופרת הישראלית שפרה הורן יוצאת למסע שורשים מפותל בעקבות הגברים במשפחתה. היא מגלה כי השתיקות הארוכות שליוו את ילדותה כיסו על סודות שונים הקשורים למוצאה הבוכרי, להיותה צאצאית לאנוסי משהד ולקשר שלה ליהודי אודסה. בחלק הראשון היא מוצאת שאבות אבותיה מצד אמה הם מצאצאיו של ר' יוסף ממאן, יהודי שעלה ממרוקו לארץ ישראל ומשם המשיך לבוכרה, שם הקים קהילה יהודית מבוססת. נכדתו נישאה לר' אליהו חכם, מאבות אבותיה של הורן. בניהם, ר' רחמים ור' שמעון (ניניו של ר' יוסף ממאן) היו אלו שהובילו את עליית יהודי בוכרה לארץ בשלהי המאה ה-19, והקימו בירושלים את שכונת הבוכרים. בבוכרה מבקרת הורן בקברו של ר' יוסף ממאן ומרגישה שהיא סוגרת מעגל שלא ידעה על קיומו ומשלימה עם משפחתה, עם עצמה ועם מוצאה.
לאחר שהתוודעה לצד הבוכרי שלה, מתפנה הורן לגלות ענף נוסף במשפחתה, פרסי-משהדי - של אבי אמה, יהודה כהן אהרונוב. היא נפגשת עם בן דודה, העיתונאי אורי כהן-אהרונוב, ומשוחחת עמו על ההיסטוריה המרתקת של יהודי משהד בפרס. מתברר לה שהם היו אנוסים, ואף שכלפי חוץ התאסלמו, בסתר הם המשיכו לקיים חיים יהודים, ובדרכם למכה עברו בארץ ישראל, קנו בה קרקעות והתכוננו בסתר לעלייה. עובדת היותם אנוסים נשמרה תמיד בסוד מהילדים ועברה מדור לדור. הורן מבטאת קושי מול המנטליות המשהדית של משפחתה, שמאופיינת בצנעה, בשמירת סוד ובשפלות רוח. לדעתה, תכונות אלו עוברות בתורשה, והיא קיבלה אותם מאמה ואף העבירה אותם הלאה לילדיה.
בשלב השלישי היא פונה לחקור את משפחת אביה, בוריס קורש, שעלה ארצה מקישינייב שבסרביה לפני פרוץ מלחמת העולם השנייה. האב הותיר מאחור את אמו שפרה, שעל שמה היא קרויה, את אביו צבי ואת אחיו בזיל. גם כאן כיסה מסך הסודות את עברו של האב, והורן מעולם לא שאלה אותו דבר כי פחדה להעציבו, אך היא מעידה על עצמה שמאז ילדותה היא עסוקה באופן אובססיבי בנושא השואה. בעקבות דפי העד שמילא אביה היא טסה לאודסה, לשם נמלטו בני משפחתו. היא יוצאת אל הקטקומבות, חפירות תת-קרקעיות שבהן ניסו היהודים למצוא מקלט, אך שם גם נרצחו. הזכות דפי עד של יד ושם היא מוצאת באודסה קרובת משפחה, בת דודה מדרגה שנייה, שמעולם לא ידעה על קיומה. היא מוצאת בביתה תמונות משפחתיות ומשלימה את העץ המשפחתי של אביה. כשהיא מספרת על כך לאב הוא נרגש לשמוע שיש לו משפחה. שפרה מתארת את תחושת ההחמצה שלו, כמי שהיה שרוי בבדידות כל השנים.