שתי הפרשות הנקראות בדרך כלל במחובר, בהר-בחוקותי, נמצאות בספר ויקרא. בין שאר העניינים עוסקת פרשת בהר במצוות השמיטה, ופרשת בחוקותי עוסקת בשכר ובעונש למאמינים ובאיסור לעבוד עבודה זרה.
ז'אנר: תוכנית אירוח | ישראל 2007 | 30 דקות | בימוי: מקסים סטולביב | הפקה: אולפני מימד
תקציר:
הסופרת והעיתונאית שׂהרה בלאו משוחחת עם שלושה ילדים (מתוך חמישה המתחלפים ביניהם) ועם אורחים נוספים על פרשת השבוע, ודנה עמם בנושאים הקשורים לעולמם. בתכנית כמה מדורים: פתיחה והיכרות עם הפרשה על ידי אורח מתחלף; שיחה ודיון של המנחה והילדים בנושאים העולים מהפרשה; משאל רחוב בנושא הקשור לפרשה; שאלות "נכון-לא נכון" המופנות לילדים; ולסיום, שיר לשבת.
הילדים הם לב התכנית. מדובר בילדים פיקחים, דעתנים ושנונים המתבטאים בבהירות ומעניקים מבט רענן על הפרשה הלקוח מעולמם האישי. התכנית פונה לילדים ולמבוגרים מהציבור החילוני והדתי כאחד, שכן הדיון נשען על פי רוב על פשט הכתוב, ואף האורחים הם אנשי רוח, דת ותרבות בעלי השקפות ואמונות שונות.
שתי הפרשות הנקראות בדרך כלל במחובר, בהר-בחוקותי, נמצאות בספר ויקרא. בין שאר העניינים עוסקת פרשת בהר במצוות השמיטה, ופרשת בחוקותי עוסקת בשכר ובעונש למאמינים ובאיסור לעבוד עבודה זרה.
בתחילת הדיון שואלת שהרה בלאו את הילדים מהי שנת שמיטה, ומדוע היא נזכרת דווקא עכשיו, בפרשה זו. איש החינוך רן רשף, אורח התוכנית, מסביר כי בשנת שמיטה אסור לאדם לעבוד בשדה, ומותר לו רק לעבוד כדי לשמר את הקיים. הרעיון העומד מאחורי מצווה זו הוא שגם האדמה וגם העובד יזכו מדי שבע שנים לשנת חופש, שתאפשר להם מנוחה ויציאה מהשגרה ותזכיר להם מי הבעלים האמיתיים של השדה ושל העולם.
האם חופש חשוב? שהרה בלאו והילדים עורכים השוואה בין שנת השמיטה לבין שנת שבתון של מורים וחופשות של בתי ספר. הילדים מגיעים לתובנה כי חופש הוא דבר מרענן וחשוב. רן רשף מסביר לילדים כי בשנת השמיטה צריך האדם להפקיע את הקרקעות שלו, ולאפשר לכל אחד להיכנס ולקחת מפירותיו - נושא זה מעורר דיון בשאלה אם הוא הוגן. מצד אחד, אפשר ורצוי להיות נדיבים ולחלוק עם אחרים את מה שיש לנו; מצד אחר, אם אדם עבד קשה במשך שש שנים בשדה שלו, למה שהוא יתחלק בזה עם מי שלא עבד?
הפסוקים על שכר ועונש בתחילת פרשת בחוקותיי מעוררים דיון בנושא הבטחות ואיומים. ה' מבטיח לעם ישראל שאם ישמרו את מצוותיו, יזכו בשכר רב – גשם בעתו, יבול, שלום וביטחון; אך אם הם לא ישמרו את המצוות הם ייענשו במגפות, ברעב, במוות ובייסורים קשים. בלאו שואלת את הילדים מהי הדרך היעילה יותר להשיג התנהגות טובה – האם דרך עונשים או דרך חיזוקים חיוביים? לסיום היא שואלת אם לדעתם מגיע לעם ישראל היום לקבל את כל ההבטחות שה' הבטיח במדבר.
בחלק האחרון של התכנית מארחים בלאו והילדים את ישי לפידות ומשוחחים עמו על עבודת אלילים. הם בודקים למי קל לנו יותר להקשיב, לפסל שרואים מול העיניים אך הוא אינו זז, או לאלוהים בלתי נראה שנמצא אי שם בשמים. כדי להמחיש את הנושא בלאו מציעה להם לחשוב על עבודת אלילים כעל הערצה או סגידה לאדם מפורסם.