לפני עשר שנים יצרו בגלי צה"ל את הפרויקט "עוד מעט נהפוך לשיר", שמוקדש לשירי נופלים, ולא תיארו שהוא יימשך כל כך הרבה זמן. דודו כהן משוחח עם העורך והמגיש גולן יוכפז, שמספר על הנטל הנפשי ועל בחירת השירים. "קשה לי לומר שאני מתחבר לשיר כזה או אחר. אני מתחבר יות
שלחי אותו, תני לו ללכת לִמְקומו, לשיבּוֹלים הכפופות בָּרוח,
תני לו לַחֲלוץ את נְעָלָיו, לרוץ להשתובב עם הרוח,
תני לו לִשְרוק וּלזַמֵר, לדלג על אבני דֶרֶך,תני לו לחיות כפי שחי
אל תִתְעצבי עוד כי הוא הלך כְּצִיפור לִדְרור,
שוּבִי לִימֵי החול כי את יודעת אהובך לא יחזור אליך..."
מתוך השיר: שלחי אותו. מילים: טוראי בני פרנק ז"ל
זה כבר סוג של מסורת: מדי שנה מלווה את יום הזיכרון לחללי צה"ל ולנפגעי פעולות האיבה הפרויקט המושקע "עוד מעט נהפוך לשיר", שבו מבצעים אמנים בולטים את שיריהם של חיילים שנפלו בעת מילוי תפקידם. עד היום השתתפו בפרויקט שלמה ארצי, אייל גולן, אריק איינשטיין, אביתר בנאי, אתי אנקרי, ברי סחרוף, גידי גוב, משה פרץ ורבים אחרים. השנה לוקחים בו חלק ערן צור, אריק סיני, איה כורם, יוני רכטר, הפרויקט של עידן רייכל, רוני דלומי ועוד.
"עוד מעט נהפוך לשיר" החל את דרכו לפני עשור בדיוק, ב-2001, אך לא שודר בשנה לאחר מכן. רק ב-2003, בעקבות פניות לתחנת הרדיו הצבאית, הוחלט להחיות את הפרויקט, והפעם באופן רציף וקבוע. השם לקוח מהשיר "הו לעזאזל" של שלמה ארצי, שהוקלט ב-2000 בפרויקט אחר בגל"צ, "לחיות את עצמם", שהיה למעשה גלגול מוקדם של "עוד מעט נהפוך לשיר".
"האמת היא שלא חשבתי שהפרויקט יימשך כל כך הרבה זמן", מודה העורך והמגיש, גולן יוכפז. "לא תיארתי לעצמי שיש כל כך הרבה טקסטים שכתבו כל כך הרבה נופלים. אבל ברגע שהפרויקט תפס תאוצה, קיבלנו פניות רבות ממשפחות שכולות ומבתי יד לבנים, שהרגישו צורך להעביר לנו את הטקסטים.
"יש כאן בעיה מסוימת: אתה הופך שיר אישי לנחלת הציבור מבלי לקבל את אישור הכותב. אני מניח שהעובדה הזאת היוותה בעבר מחסום בפני חברים, ארגונים ובני משפחה, שהיססו אם להעביר טקסטים לצורך הלחנה ופרסום. אבל ככל שנקפו השנים, הגורמים האלה הרגישו נוח יותר, והגיעו יותר טקסטים. כיום יש ברשותנו אלפי טקסטים.
"קשה מאוד להפיק פרויקט כזה. כל המשתתפים חווים התמודדות לא פשוטה ועומס נפשי. ובאמת, ב-2002 לא שידרנו את הפרויקט. בהמשך קיבלנו הרבה פניות - 'מה קורה עם הפרויקט', ו'אולי בכל זאת תחזרו אליו'. החלטנו ללכת עליו שוב, כי הוא אחת הסיבות לקיומם של גלי צה"ל ושל השידור הציבורי".
"עד אחרית ימים". מילים: סרן נחום אריאלי ז"ל שירת כמפקד פלוגה בפלמ"ח. נהרג באפריל 1948, בקרב על הקסטל, עשרה ימים אחרי חתונתו. ביצוע: ערן צור.
איך אתם מחליטים מה להכניס ומה לא?
"זאת עבודה רגישה מאוד. אנחנו לא רוצים להחליט מי יונצח בדרך הזאת ומי לא. לכן אנחנו מקבלים כל טקסט שמגיע אלינו, ופשוט מעבירים את הטקסטים בין האמנים, שמחליטים מה להלחין לפי החיבור שלהם. הם גם לא יודעים בהתחלה מי כתב את השיר. רק לאחר שהם בוחרים את השיר, אנחנו מעבירים את שם הכותב, ובמקרים שונים האמנים אף מבקשים להיפגש עם בני המשפחה. היו שירים שאמנים לא התחברו אליהם בשנה אחת, אבל בשנה אחרת דווקא כן".
"שלחי אותו" רוני דלומי מילים: בנימין (בני) פרנק ז"ל לחן: רונית שחר
"כולם היו שיריי"
מה מייחד את הפרויקט השנה? יש קו מוגדר או שמדובר באוסף אקלקטי של שירים?
"השנה אין ייחוד ספציפי. לאחר מלחמת לבנון השנייה ומבצע עופרת יצוקה כללנו בין השאר את שיריהם של החיילים שנפלו במהלכן. בשנת ה-60 למדינה הקדשנו את הפרויקט לשיריהם של נופלי המלחמות והמבצעים הגדולים. אבל בדרך כלל אנחנו לא מנסים לערוך את הפרויקט, הוא פשוט עורך את עצמו. כך יוצא שאנחנו מפיקים שיר שכתבה חיילת שנהרגה בתאונת דרכים, לצד שיר של לוחם פלמ"ח. המפגש הזה ונקודות ההשקה הרבות הם חלק מהקסם של התוכנית הזאת, וחלק מהריגוש הגדול שיש בחשיפה למארג של הנופלים".
אי אפשר שלא לשאול - מהם הפייבוריטים שלך במשך השנים?
"במובן הזה, כולם היו שיריי. כשאתה עובד על הפרויקט הזה ועובר משפחה-משפחה, אתה מרגיש שזו המשפחה שהיית הכי מחובר אליה אי פעם, וכך הלאה. כל משפחה משאירה חותם משמעותי, וזה הקושי שטמון בפרויקט. לכן קשה לי לומר שאני מתחבר לשיר כזה או אחר. אני מתחבר יותר למשפחות".
השירים לא ממש מושמעים במשך השנה כולה. איכשהו רובם נעלמים, ומקבלים את רוב הבמה רק ביום הזיכרון.
"זה נכון ולא נכון. נכון שיש שירים שמבחינת האווירה מתאימים יותר ליום הזיכרון. אבל לאורך השנים הוקלטו גם שירים שאפשר לשמוע סתם ביום חול, וזה אחד האלמנטים המשמעותיים ביותר בפרויקט הזה. אני מניח שגם השירים של רייכל ושל רוני דלומי, שהוקלטו השנה, ייהפכו לשירים כאלה. השירים שהקליטו בעבר גידי גוב וכנסיית השכל רצים עד היום בהופעות; אייל גולן עדיין מופיע בקיסריה עם 'ידעת שזה זמני'. אין דבר שהפרויקט חותר אליו יותר מאשר הנקודה הספציפית הזאת: שהשירים לא ייהפכו רק למצבה שניכרת ביום הזיכרון, אלא כזו שחיה וקיימת לאורך השנה כולה".
כתב: דודו כהן
הצטרפו לדף הפייסבוק של בית אבי חי