עם התפוררותה של החברה המסורתית היהודית באירופה במחצית השנייה של המאה ה-18, החלה להתפתח בקרבה החלוקה לזרמים שונים. כל זרם הציע דיאגנוזה שונה בנוגע למצבו של העם היהודי נוכח אתגרי העת החדשה, ובהתאם לכך הציע דרכי התמודדות בעלות אופי שונה. אחד מן הזרמים הבולטים שנוצרו הוא היהדות הרפורמית, שאבחנה את מצבו הקריטי של העם היהודי בעידן המודרני – מה שחייב, לדעתה, טיפול שורש בדמות שינויים (רפורמות) חיוניים שבלעדיהם לא תוכל היהדות להמשיך להתקיים.
מהן עמדותיה של תנועה זו ביחס לאמונות יסוד יהודיות, ובהן האמונה באל, במשיח ובגאולה? אילו תמורות חלו במהלך השנים בתפיסות עולמה ובגישתה לסוגיות מהותיות דוגמת ארץ ישראל, הציונות וקיום מצוות? מהו ההיגיון שעומד מאחורי תפיסת היהדות כדת מתפתחת, ומהן השלכותיה על התנועה הרפורמית עצמה? במהלך הסדרה נבקש להאזין לקולותיה של התנועה הרפורמית ולמתרחש בה באמצעות מנסחי תפיסות עולמה ומצעיה, והתמורות שחלו בהן במאות ה-19 וה-20.
קימי קפלן הוא פרופסור במחלקה לתולדות ישראל ויהדות זמננו ע"ש ישראל וגולדה קושיצקי, אוניברסיטת בר אילן. תחום העניין המחקרי שלו הוא היסטוריה יהודית דתית במאות ה-19 וה-20, והוא מתמקד בזרמים דתיים, דת עממית והדרשה וספרות הדרוש.
_
סדרות עיון עם מיטב החוקרים והחוקרות במקרא, תלמוד, פילוסופיה יהודית, קבלה ועוד.