מזמור לדוד: ערב עיון לקראת שבועות לקהילת "סדר בוקר"
גיבור יפה תואר, מלך בא בימים, מאהב חסר תקנה, נגן רגיש ועבריין נמלט: דמותו רבת הפנים והסתירות של דוד המלך הותירה את רישומיה העזים באין־ספור טקסטים מכוננים, ממצאים ארכאולוגיים ויצירות אמנות.
בית אבי חי מתכבד להזמין את חבורת הלומדים של ״סדר בוקר״ להתכנסות השנתית של התוכנית, שבה נשרטט קווים לדמותו של דוד המלך, שלפי מסורת חז"ל נולד בשבועות. במפגש הלימוד החגיגי נגלה נדבכים חדשים בדמותו האהובה והשנויה במחלוקת, כפי שהיא משתקפת במקרא ובתלמוד, בארכאולוגיה, באמנות הפלסטית ובמוזיקה, בימים ההם ובזמן הזה.
תוכנית ערב העיון:
15:30 | התכנסות וכיבוד
16:00 | הרצאה: שפע פניו של דוד בספר התנ״ך – פרופ' יאיר זקוביץ
דוד המקראי הוא עץ רב פּארות, וכל ענף מייצג דמות שונה: נער רועים, לוחם וכובש, אביה של ירושלים, מייסדה של אימפריה, נעים זמירות ישראל, אב אומלל, זקן בודד, נביא ודמות משיחית לעתיד לבוא. בהרצאה נעמוד על אופני צמיחת הדמות ונתמקד בכמה מפניה.
יאיר זקוביץ הוא פרופסור אמריטוס בחוג למקרא, באוניברסיטה העברית בירושלים, וחתן פרס ישראל לחקר המקרא לשנת תשפ"א. ספרו האחרון, "התנ"ך: מהפכת אלוהים", ראה אור בהוצאת מאגנס (2019).
17:00 | הרצאה: מלכות דם וכתר: שושלת בית דוד בראי הארכאולוגיה וההיסטוריה – ד"ר יפעת טהרני
סיפורה המקראי של שושלת ירושלמית תחילתו בנער שנלקח מאחר הצאן אל המלחמה, והמשכו ביצירתה של ממלכת זוהר מנהר פרת ועד נחל מצרים; קורותיהם של אב ובנו, דוד ושלמה. אלה היו השראה למדינת ישראל הצעירה, והציתו את דמיונם של חוקרים שביקשו למצוא את מקומם בחיים של ממלכת הזוהר. ואולם הארכאולוגיה כדרכה מספרת את ראשית ימי השושלת בצורה שונה, ומעלה תמונה מורכבת בשאלת קיומה והיקפה של אותה ממלכה מאוחדת.
170 שנות מחקר ברחבי ממלכת יהודה חשפו ממצאים מרשימים המספרים את קורותיהם של המלכים לבית דוד. מבין החרסים וקירות האבן, ומתוך הדיאלוג עם הטקסט, באים ועולים צאצאי המלכים הקדומים ועימם סוגיות שכרוכות בלגיטימציה ובירושת כס, שאיפות טריטוריאליות מרחיקות לכת ואינטרסים כלכליים, נשים מקומיות וזרות, כוח והתנגדות, חטאים ועונשים – עד לבלתי נמנע.
ד"ר יפעת טהרני היא ראש משלחת החפירות לתל דן מטעם המכון לארכיאולוגיה ומקרא על שם נלסון גליק, היברו יוניון קולג', ומנהלת התוכנית לארכאולוגיה באוניברסיטת ניו יורק בתל אביב.
17:45 | סדר לימוד בשולחנות עגולים עם מנחי בית אבי חי
18:55 | הרצאה: דמותו המפתיעה של דוד המלך ביצירתו של רמברנדט – יעל מאלי
מבין כל אישי התנ"ך, דוד המלך הוא כנראה הדמות האהובה והמתוארת ביותר באמנות המערבית. חרף היותו קטן קומה, הוא מוצג לרוב כ"גדול מהחיים". הצייר ההולנדי הגדול, רמברנדט, הרבה לצייר סצנות מהתנ"ך וצייר גם את דוד פעמים אחדות. כדרכו של רמברנדט, הוא בחר להציג אותו מתוך נקודות מבט מפתיעות ומעוררות מחשבה.
יעל מאלי היא מרצה לאמנות וליהדות. מחברת סדרת הספרים "אמנות כפרשנות" (ידיעות ספרים) ומדריכת סיורי אמנות בארץ ובחו"ל.
19:25 | ארוחת ערב
20:15 | מעיין ליניק ויגל הרוש במופע משותף של מזמורי תהילים
_
סדרות עיון עם מיטב החוקרים והחוקרות במקרא, תלמוד, פילוסופיה יהודית, קבלה ועוד.