תקופת הבית השני מתייחדת הן מהתקופה שקדמה לה והן מזו שבא לאחריה מבחינה מדינית-פוליטית. בניגוד לתקופת הבית הראשון, המאופיינת כתקופה של ריבונות ועצמאות פוליטית של ממלכות ישראל ויהודה; ובניגוד לימים שלאחר חורבן הבית השני, המאופיינים במציאות של גלות וחוסר עצמאות פוליטית – בתקופת הבית השני התקיימה מדינה יהודית ריבונית במקביל לתפוצה יהודית תחת שלטון נוכרי. תנאי החיים של ריבונות לצד גלות הולידו מתחים ומגמות שונות ואף הפוכות. על מתחים אלה אנו למדים ממקורות העתיקים כמו גם בדברי החוקרים המודרניים שעסקו בתקופה זו.
במהלך הסדרה נחקור את המתח בין המגמות הסותרות הללו. כל שיעור יוקדש לעיון בצמד מקורות – עתיקים אל מול חדשים – שישקפו את האופי הדו-משמעי של התקופה ואת הדרך שבה התפיסה ההיסטורית שלנו על אודות ימי הבית השני מתעצבת בראי המקורות. העיון יתמקד בספרות הקדומה שכוללת בין היתר את ספרי המקבים, כתבי יוספוס, כתבי פילון האלכסנדרוני ועוד, לצד מחקריהם של משכילים מודרניים כאליאס ביקרמן, היינריך (צבי) גרץ, יצחק היינימן, מרטין הנגל ואחרים.
דניאל שוורץ הוא פרופסור אמריטוס בחוג להיסטוריה של עם ישראל ויהדות זמננו באוניברסיטה העברית בירושלים. הוא מתמחה בחקר תקופת הבית השני. ספרוJudeans and Jews: Four Faces of Dichotomy in Ancient Jewish History (2014) הוא אחד מיסודות הסִדרה.