"תיקון העולם", הערך היהודי המפורסם, הופיע לראשונה במשנה כחידוש גמור. הוא מופיע כמושג מוביל בקובץ של תקנות וחוקים שאין להם בסיס בחוק המקראי, ויתרה מכך, הם אפילו סותרים אותו לפרקים. על גבי התשתית של המשנה נבנו הסוגיות התלמודיות העוסקות בתיקון העולם, ומתוכן מצטיירת תמונה ספרותית ומוסרית מרשימה של מעגלים של שבר ושל תיקון – בבית ובקהילה.
במקורו נועד תיקון העולם ליישב את העולם בחברה יהודית ואנושית מאורגנת ומסודרת, המבוססת על אדני החוק והצדק. התקנות הכלולות בו מיטיבות את מצבן של קבוצות אוכלוסייה מסוימות ומשפרות אותו, בהתאם לנורמות של התקופה וצורכי הקהילה באותה העת. כיצד נולד ערך זה במשנה? מה היו התמורות ההיסטוריות והקהילתיות שהביאו לגלגולו התלמודי? בשיעורים נדון בתיקון העולם מזווית היסטורית, ספרותית ומגדרית. נתחקה אחר משמעותו של הערך וגלגוליו המוקדמים, ונראה כיצד שירת את הקהילה היהודית כקהילה פוסט־טראומטית, אחרי החורבן ומרד בר כוכבא.
ד"ר ענת ישראלי היא חוקרת תלמוד ומגדר, דיקנית הפקולטה לחינוך במכללת אורנים לשעבר. מסיימת כעת כתיבת פירוש פמיניסטי לפרקי "תיקון העולם" בסדרת "הפירוש הפמיניסטי לתלמוד הבבלי" (FCBT), היוצאת לאור בשפה האנגלית.